BLOG

TRANSFUGII. EP 2. ELENA BACALU – povestea unei educatoare și a vameșului cinstit

Bacalu Elena s-a născut la mijlocul secolului trecut în satul Burlacu, raionul Cahul. Și-a început cariera profesională ca educatoare la o grădiniță din Cahul, iar ulterior a lucrat la Direcția Generală Învăţămînt, Tineret și Sport ca metodistă, inspector, șefă de secție. 

În 2011 a fost numită vicepreședintă a raionului Cahul, fiind responsabilă de domeniul social. 

În 2015, a devenit, pentru prima dată, deputată în Parlamentul Republicii Moldova, pe lista Partidului Democrat din Moldova (PDM). În același an a devenit membră a formațiunii și a preluat funcția de președintă a Organizației teritoriale Cahul a PDM. Și-a păstrat fotoliul de ales al poporului și după alegerile parlamentare din 24 februarie 2019. 

Bacalu a fost candidata democraților în Circumscripția nr. 42 – Cantemir (care a inclus și 26 de localități din Cahul), devansându-l la limită pe reprezentantul socialiștilor, Vladimir Țurcan: 8.335 de voturi față de 8.270.

Țigareta, bat-o vina!

Soțul Elenei Bacalu, Vasile Bacalu, a fost numit șef al Postului vamal Cahul în 2017, în plină guvernare democrată. Peste doi ani, mai exact pe 31 iulie 2019 – la o lună de când PDM a cedat guvernarea coaliției formată din Blocul electoral ACUM și Partidul Socialiștilor, Vasile Bacalu a fost reținut într-un dosar de contrabandă cu țigări, însă a fost eliberat din izolator după trei zile de arest.

Foștii colegi din PD ai Elenei Bacalu susțin că aceasta s-a implicat activ și a utilizat toate pârghiile pe care le avea pentru rezolvarea problemelor soțului. Apropos, acum acesta este bine-merci, restabilit în funcție.

Rețeaua. 

Tot aceeași colegi ne-au furnizat întreaga rețea de persoane de încredere pe care se bazează în activitatea sa deputatul transfug.

Una dintre aceste persoane este șefa DASPF Cahul, Moraru Lilea. În anul 2017, sus-numita, folosindu-se de situația de serviciu a organizat și a petrecut 3 concursuri a ofertelor de preț (COP) pentru achiziționarea tehnicii de uz casnic pentru necesitățile azilului de bătrâni din satul Moscovei.

La 26.07.2019 de către SIFE IP Cahul a fost înregistrat în REI 2, un material potrivit căruia prețurile de achiziție a tehnicii pentru azilul de bătrâni au fost majorate cu aproximativ 70000,00 lei. Lucrul dat a fost posibil după ce la tenderele sus-numite au participat aceiași 3 participanți, iar câștigător al tuturor celor 3 tendere a fost desemnată ÎI “GAGAUZ ECATERINA”.

Oamenii legii au stabilit că la momentul desfășurării tenderelor ceilalți participanți nu întruneau condițiile necesare și au fost inclusi doar pentru ca să existe numărul minim de participanți. SRL “CAN COM ARNAUT”, la acel moment, se afla în proces de lichidare de stocuri și închiderea punctului comercial care își desfășura activitatea pe str. Basarabiei nr. 2, or. Cantemir, iar SRL “MALMAR GRUP” nici nu era specializat în comercializarea mărfurilor de uz casnic solicitate.

De asemenea în cadrul examinării materialului n-au fost chestionați nici șefa DASPF Cahul și nici operatorul care a câștigat COP, nu este clar cum au ajuns solicitările la participanții COP, mai mult ca atît, s-a constatat la acel moment, că câștigătorii COP nici nu a putut prezenta documentele de proveniență a tuturor mărfurilor livrate.

Grație prieteniei strânse, Moraru a scăpat de belea. La indicația procurorului interimar al Procuraturii Cahul, Ciudin Vitalie, a fost emisă ordonanța privind neînceperea urmăririi penale.

În afară de Moraru Lilea, în sud, Bacalu are și alte persoane pe care poate miza de fiecare dată când dă indicații și trasează sarcini. E vorba de: 

SARSAMAN Eugenia, consilier raional Cahul PD, șefa Direcției de ocupare forței de muncă Cahul. 

GALAJU Andrian, consilier raional Cahul PD, șef centru multifuncțional, responsabil de a convinge consilierii pentru a aderare la Pro Moldova din satele Zârnești și Baurci Moldoveni;

DRANGOI Sergiu, șef al Agenției teritoriale Cahul CNAM, consilier raional Cahul PD, ex – președinte interimar al raionului Cahul, responsabil de a convinge consilierii din satul Badicul Moldovenesc pentru aderarea la Pro Moldova. Drangoi și Galaju deocamdată nu aderă la Pro Moldova, deoarece au afaceri pe care se tem să le piardă.

MIROȘNICENCO Gheorghe, șef al departamentului SAMU Sud, consilier raional Cahul PD, responsabil de a convinge consilierii din satul Larga. Potrivit informațiilor obținute de scheme.md și el va adera în curând la Pro Moldova.

Trafic de copii

Este de menționat faptul că surse din cadrul organelor de forță ne-au mai comunicat faptul că BACALU Elena a activat în calitate de Directoare a unui centru pentru copii cu dizabilități în perioada 2005 – 2006 și în privința acesteia a fost pornită urmărirea penală pentru trafic de copii. La moment scheme.md verifică informația și încearcă să stabilească locul aflării cauzei penale menționate și detaliile acesteia, inclusiv decizia adoptată de oamenii legii.

va urma…