INVESTIGATII

TRANSFUGII. Cariera deputatului REPEȘCIUC: De la inspector auto la transfug implicat în zeci de dosare penale

Începând cu ziua de astăzi, în cadrul proiectului numit generic TRANSFUGII, SCHEME.MD va publica informații obținute în urma unor ample investigații care au presupus studierea a mii de pagini de documente și acte oficiale care vizează deputații transfugi din Parlamentul Republicii Moldova. Am decis că activitatea și comportamentul lor anterior poate explica la o anumită etapă schimbarea macazului sau a cozorocului politic, dacă vreți. Astăzi  Începem cu ex-primarul de Căușeni, deputat PD, devenit mai nou parte a partidului PRO-Moldova – Repeșciuc Grigorii. 

DOSAR BIOGRAFIC: 

REPEȘCIUC Grigorii s-a născut la Căușeni și la numai 3 ani după ce a terminat școala din Satul Ermoclia din Ștefan Vodă, în 1986 s-a angajat în calitate de inspector auto de stat al Secţeiei raionale de Miliţie Căuşeni. 

Ambițios de fire, urmează între anii1988-1991- şcoala specializată de miliţie din orașul rusesc Orel. Mai târziu, pentru a putea crește în grad, la 31 de ani se înmatriculează la Facultatea de Drept USM pe care o absolvește în 2001. 

Având deja o diplomă “serioasă” în buzunar, lasă bastonul în dungi și marginea șoselei, devenind în 2002 ofiţer operativ de serviciu. Nu se reține prea mult în această ipostază. 

Granitul studiilor pe care l-a ros cum a putut i-a permis să mai avanseze în funcție. În 2005 acesta devine Şef al secţiei de Examinare şi Evidenţă a Transportului, Căuşeni. 

Urmează o altă promovare – în funcția de Comisar, Comisariatul de Poliţie, Căuşeni, 2007- 2008. Din funcția de Comisar i-a fost mai ușor să obțină și masterul în drept în 2008 la ULIM Chişinău. 

Luându-și masterul în drept, Repeșciuc se reprofilează în salvator și în 2008 devine Şef al Direcţiei Situaţii Excepţionale Căuşeni. În 2010 își calcă pe orgoliu și retrogradează în funcția de șef al Unitatății de Salvatori, Direcţia Situaţii Excepţionale, Căuşeni – important este că tot șef a rămas. Mai mic, dar șef. 

După salturile inexplicabile din uniforma de inspector auto în cea de ofițer operativ, comisar, iar ulterior în cea de salvator, Repeșciuc decide timpul că a venit timpul să își mai schimbe o dată genul de activitate și a ales politica. În 2011, acesta devine primar al oraşului Căuşeni. Deşi în vara anului 2011 a candidat independent, a aderat mai târziu la PD. 

Cam asta ar fi evoluția lui Repeșciuc dacă am privi-o strict din unghiul datelor biografice oficiale. 

CE SPUN PRIETENII ȘI COLEGII

Prietenii și oamenii din anturajul său însă ni-l descriu mult mai amănunțit și povestesc despre el că în perioada activității sale în poliţie, s-a ocupat mai mult de întrebări personale, magazine și activități pe muchia legii sau dincolo de această muchie. Repeșciuc, spun oamenii cu care a lucrat, a avut mereu în prim-plan, interesele personale, apoi cele de serviciu.

Poate anume din acest considerent, în perioada de activitatea în calitate de primar, de către el și oamenii subordonați lui au fost eliberate și semnate mai multe decizii ce nu țineau de competenţa lui, fapt pentru care au fost pornite zeci de cauze penale. 

Repeșciuc a reușit să implementeze un control total asupra Consiliului Orășenesc, Ședințele acestuia fiind dirijate şi coordonate cu el. Nimic nu se adopta fără coordonarea cu primarul, mai ales în ceea ce ținea de licitaţii, vînzări. 

Pe de altă parte Repeșciuc este descris de foștii săi colegi, inclusiv pe linie politică ca fiiind un om obsedat de provocarea intrigilor. 

De fiecare dată când are ocazia Repeșciuc se laudă, că îi este în cot de dosare penale, pentru că pe toate pe care le-a avut, le-a hotărât. Inclusiv cele două dosare deschise în 2008 pe faptul falsificării numerelor de înmatriculare a microbuzelor ce-i aparțineau și cu care efectua transportarea pasagerilor. În acel an, Direcția Misiuni Speciale, a desfășurat un control în urma căruia a depistat 10 microbuze cu probleme de falsificare. Atunci totul s-a rezolvat, inclusiv probabil, pentru că deținea funcția de comisar. 

CASCADĂ DE DOSARE ÎN FUNCȚIA DE PRIMAR

Pe parcursul activității sale de primar de Căușeni, orașul pe care îl conducea a fost de câteva ori cap de afiș din cauza unor situații halucinante produse cu implicarea eroului nostru.  

Spre exemplu în 2012, Primăria Căușeni, fiind condusă de Repeșciuc Grigore, s-a confruntat cu probleme financiare, care au fost depășite parțial numai după ce din bugetul raionului i-a fost acordat un credit de 733 mii de lei. Banii erau necesari pentru că instituțiile subordonate primăriei aveau acumulate datorii la plata energiei electrice, gaze naturale, apă și canalizare. Problemele financiare ale Primăriei au fost amplificate de o decizie judecătorească, prin care un magistrat, Iurie Silarin, obliga Primăria să-i acorde altui judecător, Aurelia Parpalac, un apartament sau 40 de mii de euro, adică valoarea imobilului. Judecătorul a decis chiar să blocheze conturile Primăriei Căușeni, iar drept consecință, mai mulți angajați din oraș au rămas fără salarii timp de câteva luni. Conturile primăriei ulterior au mai fost blocate, când instanța a obligat autoritățile locale să procure alte 7 apartamente pentru anumite categorii de persoane, judecători, angajați ai poliției sau procurori.  

În 2014, Primăria Căușeni a fost în centrul unui alt scandal. Atunci președintele raionului, Ion Ciontoloi, l-a acuzat pe primar de colectare ilegală de bani de la agenții economici din oraș pentru ca acestora să le fie permisă eschivarea de la plata impozitelor. În replică, Repeșciuc a precizat că toate impozitele sunt acumulate de Inspectoratul Fiscal, nu de primar sau primărie. Tot Ciontoloi l-a acuzat pe Repeșciuc și de faptul că în oraș, două grădinițe au fost la un pas de a fi închise. 

Pe lângă aceste situații despre care a scris mass-media, Grigore Repeșciuc, în virtutea funcției deținute a reușit să adune împreună cu colegii cu care conduceau primăria un bogat palmares penal, creat în urma unor decizii ilegale.

Mai jos vă oferim informații despre nici mai mult nici mai puțin de 20 de astfel de dosare:

 1. la data de 26.08.2014 a fost pornită o cauza penală în baza articolului 191 al.5   CP RM, pe faptul  că persoane publice din cadrul Primăriei or. Căuşeni la 05.11.2011 au încheiat contractul nr. 58 cu ÎM ,,Salubrizare şi Amenajare Căuşeni” în sumă de 200000 lei, care prevedea lucrări de amenajare, transport şi curăţirea copacilor de uscăciuni, nefiind înregistrat la Trezoreria teritorială, însă sub acest număr la Trezoreria teritorială este înregistrat contractul nr.58 din 23.06.2011 în sumă de 166040 lei, prin care fapt, folosindu-se de situaţia de serviciu au însuşit mijloace băneşti în sumă de 200000 lei R.M. Dosarul a fost clasat.
 2. la data de 5.09.2014 a fost pornită o cauză penală în baza articolului 328   CP RM,  pe faptul ilegalităţilor admise în perioada anilor 2004 – 2014, de către persoane publice din cadrul Primăriei or.Căuşeni, Consiliului orăşănesc Căuşeni şi Oficiul Cadastral Teritorial Căuşeni, la etapa de formare, atribuire şi înregistrare, în proprietate privată a terenurilor proprietate publică amplasate în or.Căuşeni, în rezultatul acestor acțiuni fiind cauzate daune în sumă totală de 67532 lei RM intereselor publice şi drepturilor şi intereselor ocrotite de lege ale persoanelor juridice.
 3. La 05.02.2015  a fost pornită o cauză penală în baza articolului 327 CP RM, pe faptul că  în perioada lunii decembrie 2014 persoane publice din cadrul Primăriei or.Căuşeni, folosind intenţionat situaţia de serviciu în interes material ori alte interese personale, au achiziţionat de la SRL “Alascon” cadouri pentru copiii în instituţiile preşcolare din or.Căuşeni şi în urma repartizării cadourilor instituţiilor menţionate s-a constatat că conţinutul cadourilor nu coincide cu bunurile procurate  în baza facturile fiscale, fapt prin care au fost cauzate daune în sumă de 24,3 mii lei intereselor publice, drepturilor şi intereselor ocrotite de lege ale persoanelor fizice şi juridice. Procuratura Anticorupție a restituit și ulterior a clasat dosarul
 1. La 19.02.2016  a fost pornită o cauză penală în baza art.332 CP RM pe faptul că la data de 24.04.2007 de către primăria Căuşeni a fost emisă dispoziţia nr.02/1-7-111 “Cu privire la anularea bonului de repartiţie nr. 5208 din 31.10.2007” fiind întroduse date vădit false. Dosarul a fost clasat. 
 2. la data de 23.03.2016 a fost pornită o altă cauză penală (art.332 CP RM)  pe faptul falsificării datelor legate de un teren aferent al unui bloc locativ amplasat în or.Căuşeni. Dosarul a fost Expediat la CNA
 1. la 02.02.2017  a fost pornită cauza penală în baza art 327 CP RM, pentru că în perioada anului 2016, persoane publice din cadrul APL Căuşeni, folosind intenţionat situaţia de serviciu, ignorînd prevederile legislaţiei în vigoare, au înstrăinat ilegal 8 loturi de teren cauzînd astfel daune în proporţii considerabile intereselor publice, drepturilor şi intereselor ocrotite de lege ale persoanelor fizice şi juridice. Dosar gstionat de Procuratura Anticorupție
 2. la 10.05.2017  a fost pornită o cauză penală (art. 327 al.1  CP RM), pe faptul  că la 26 mai 2015, persoane publice din cadrul Primăriei or.Căuşeni, folosind intenţionat situaţia de serviciu, cu încălcarea gravă a mai multor prevederi legale au emis şi au semnat Dispoziţia nr. 02/1-7-334 din 26.05.2015 cu privire la eliberarea certificatului de urbanism pentru proiectarea construcţiilor, şi respectiv au eliberat ilegal un Certificatul de urbanism pentru proiectarea unui depozit. Dosar gestionat de Procuratura Anticorupție
 3. la 21.07.2017 a fost pornită o cauză penală (art.327 al.2 lit.b  CP RM), pe faptul că persoane cointeresate de comun acord cu persoane cu funcţie de demnitate publică din cadrul Primăriei or.Căuşeni, folosind abuziv situaţia de serviciu, avînd drept scop dobîndirea ilicită a unor terenuri de un interes sporit fără petrecerea procedurii legale de obţinere a bunului imobil prin licitaţie, au implimentat o schemă de preluarea frauduloasă și vânzare a unui lot de teren aflat în gestiunea primăriei, cauzînd astfel daune în proporţii considerabile intereselor publice. 
 4. La 18.09.2017 a fost pornită o cauză penală pe faptul formării ilegale a unor bunuri imobile. Dosar aflat în desfășurare la IP Căușeni.
 5. la 2.11.2017 a fost pornită o cauză penală pentru atribuirea ilegală a unui lot de pământ de 0,07 ha.
 6. la 2.11.2017 a fost pornită o cauză penală pe faptul că la 03 aprilie 2017, în cadrul primăriei Căușeni a fost întocmit procesul-verbal nr.20 de negocieri directe privind vînzarea unui teren cu suprafața de 0,4650 ha, amplasat în intravilanul or. Căușeni, unde a fost expus cu prețul inițial 5632 lei și a fost adjudecat cu prețul final de 8448 lei.
 7. la 16.11.2017 a fost pornită o cauză penală pe faptul atribuirii ilegale a unui lot de pământ fiind cauzată o daună în proporţii considerabile intereselor publice.
 8. la 16.11.2017 a fost pornită o cauza penală pe faptul vînzării ilegale a unui teren aflat în proprietate publică, pe care se afla o construcţie nefinisată a grădiniţei de copii de 320 locuri cu suprafaţa de 0,2094. Terenul a fost adjudecat cu preţul final de 82962 lei MDA, nefiind respectată formula de calcul pentru teren, şi prevederile Legii 436 din 28.12.2006, art. 77 alin, (4) privind administraţia publică locală, cu privire la modul de înstrăinare a construcţie nefinisată a grădiniţei de copii. Dosar aflat la CNA
 1. la 16.11.2017 a fost pornită o cauză penală pe faptul adjudecării ilegale a unui sector de teren cu suprafaţa de 0,07 ha.
 1. la 18.01.2018  a fost pornită o cauză penală pe faptul că persoane publice din cadrul Primăriei oraşului Căuşeni şi a Consiliului oraşului Căuşeni, folosind intenţionat în interes personal şi material a situaţiei de serviciu, urmărind scopul comercializării la un preţ diminuat a bunului imobil, prin intermediul consilierilor din cadrul Consiliului Orăşenesc Căuşeni, cu care sunt în relaţii de rudenie, au scos la licitaţie şi au vîndut un bun imobil la un preţ diminuat (de 117916,70 lei) unei rude. Dosar aflat în gestiunea CNA
 2. la 19.02.2018  a fost pornită o cauză penală conform semnelor infracţiunii prevăzute de art.328 al.1  CP RM, pe faptul eliberării cu încălcări a unor autorizaţii de construicție. Dosar aflat în gestiunea CNA
 3. La 01.03.2018  a fost pornită o cauză penală conform semnelor infracţiunii prevăzute de art.327 al.1  CP RM, pe faptul  că factorul de decizie a primăriei orașului Căușeni, sub pretextul acordării sectoarelor de teren pentru construcția caselor de locuit unor familiilor noi formate, au accordar ilegal câteva zeci de terenuri unor persoane care nu aveau nici un drept să le obțină. Dosar aflat în gestiunea CNA
 4. la 19.03.2018  a fost pornită cauza penală pentru eliberarea ilegală a unui Certificat de Urbanism. Dosar gestionat de CNA
 5. la 19.03.2018  a fost pornită o cauză penală, pe faptul achiziționării ilegale a unor servicii și a utilajelor distractive pentru sărbătorile din Căușeni, în sumă de 65 000 lei, fiind admisă o tranzacție cu conflict de interese și evitîndu-se efectuarea unei proceduri legale corespunzătoare, ocolind aprobarea unei decizii de către consiliul or.Căușeni. Dosar gestionat de CNA
 6. O altă cauză penală a fost portnită la 17.04.2018 de către Procuratura raionului Căușeni, în temeiul unei bănuieli rezonabile de săvârșire a infracțiunii prevăzută de art.328 alin.(3) lit.b) din Codul penal, pe faptul emiterii Dispoziției privind atribuirea în folosință a unui teren aflat în proprietate publică, fapt care s-a soldat cu cauzarea unui prejudiciu materiale în valoare de 154.788.74. Dosar aflat în procedură la OUP Căușeni

De trecutul și prezentul inclusiv penal al candidatului Repeșciuc s-a interesat anterior și portalul Anticorupție.md https://anticoruptie.md/ro/investigatii/integritate/trecutul-si-prezentul-candidatului-pdm-la-causeni-grigore-repesciuc-conflicte-de-interese-un-dosar-penal-si-altul-contraventional

AFACERI DE FAMILIE

REPEȘCIUC Grigore este căsătorit cu Aurelia Repeșciuc, care este consilier orășenesc în Căușeni încă din anul 2007. Potrivit informațiilor obținute de SCHEME.MD, în paralel, pe lângă treburile orașului se ocupă și de afacerile familiei. Conform datelor de la Camera Înregistrării de Stat (CÎS), soția fostului primar este fondatoare și administratoare la trei firme: SRL, „MIHASI TEST AUTO”, SRL „GALAXIA-PARC”, SRL „MIHASIG”.

SRL „MIHASI-TEST-AUTO” c/f 1006608000542, este cea mai profitabilă afacere a familiei Repeșciuc. Firma a fost fondată în 2006, este înregistrată pe strada Ștefan cel Mare 73 din Căușeni și se ocupă de testarea autovehiculelor. 

A doua firmă a familiei Repeșciuc, „GALAXIA-PARC”  c/f 1008608002573, a fost fondată în anul 2008, este înregistrată pe strada Ștefan cel Mare 73 or. Căușeni. 

A treia firmă a familiei Repeșciuc, „MIHASIG”  c/f 1016608000576, a fost fondată în anul 2016, este înregistrată pe strada Ștefan cel Mare 73 or. Căușeni. 

Conform declarațiilor de venit ale lui Grigore Repeșciuc (pîna a deveni deputat), familia sa deține o casă de locuit, două apartamente, un garaj și un lot de pământ. Familia Repeșciuc are trei copii.

Ginerii și copiii deputatului.

REPEŞCIUC Vadim este activist „Pro Moldova” în Căuşeni, prin cumul și întâmplare probabil, este și ginerile deputatului Grigore Repeșciuc. Cu numai două săptămâni în urmă, la 12.06.2020, de IP Căuşeni a fost documentat conducând o Dacia Logan, (automobilul de serviciu de la Pro Moldova), în stare de ebrietate, cu 1,2 m/l în sînge. În baza asestui fapt a fost pornit un proces penal.

Apropos, ambii copiii a lui REPEŞCIUC au mers pe urmele tatălui, și activează în organele de forță. 

Acesta a fost primul episod din serialul Transfugii menit să vă creeze o imagine reală a persoanelor cărora, să o spunem mai delicat, le place migrația politică și schimbul de macaz. 

Va urma