INVESTIGATII

SCANDALOS! Zeci de terenuri si imobile obținute gratuit de deputații PAS (.doc)

Zeci de terenuri și bunuri imobile au fost obținute gratuit de către deputații din actuala componență a Parlamentului Republicii Moldova. Cel puțin asta susțin ei în declarațiile lor de avere și interese.

După ce a analizat declarațiile de avere ale membrilor fracțiunii care se declară ca fiind cea mai corectă și cinstită din Parlament, Scheme.MD a depistat faptul că deputații PAS își ascund averile și interesele personale. Exact ca și judecătorii și procurorii despre care s-a scris de nenumărate ori în presă, aceștia nu vor ca opinia publică să cunoască adevărata valoare a bunurilor deținute.

În dreptul rubricii Valoarea BUNULUI (imobil), o bună parte dintre ei trec cifra de 0 lei, mințind astfel cu bună știință Comisia Națională de Integritate, care însă deocamdată a luat apă în gură și nu îi sancționează în nici un fel.

Să le luăm pe rând.

Deputatul Frunze Petru, de exemplu, deține 7 obiecte imobile, dintre care un apartament de 51 de metri pătrați, o casă de locuit de 150 de metri pătrați, un teren intravilan de 26 de ari și trei terenuri agricole de peste un hectar în total, care, susține alesul poporului, costă împreună nici mai mult nici mai puțin de 0 lei. Un singur obiect imobil al acestuia, de 6 metri pătrați este estimat de deputatul PAS la valoarea de 2000 de Euro

Frunze Petru by Scheme MD on Scribd

Totodadă deși este membru al Biroului Permanent Național al PAS, acesta, nu indică informația respectivă la rubrica Interese Personale, deși este obligat să o facă.

Colegul său din Biroul Permanent al PAS, Radu Marian, nu declară nici un bun imobil, în schimb uită să indice faptul că are interese în PAS – în calitatea sa sus-menționată.

Radu Marian by Scheme MD on Scribd

O altă colegă din Biroul Permanent PAS, Veronica Roșca consideră că cele 4 terenuri în posesia cărora a intrat în 2014, și care au suprafața de peste un hectar (împreună) valorează 0 lei. Deși face și ea parte din Biroul Permanent al PAS în dreptul rubricii Interese Personale nu indică nimic. Și asta chiar dacă în explicația de la această rubrică este scris negru pe … sur, ce înseamnă interes personal: Calitatea de asociat, de acționar sau de membru al unui agent economic, de membru al organelor deconducere, de administrare, de revizie sau de control în cadrul unor organizaţii necomerciale sau societățicomerciale ori de membru în cadrul unor organizații necomerciale sau internaționale

Rosca Veronica by Scheme MD on Scribd

Puțin mai mult costă unul dintre terenurile intravilane de 15 ari obținute în 2009 a deputatului Sajin Galina – 1 leu. Un alt teren intravilan de 10 ari e delcarat cu valoarea de 0 lei, în cele mai bune tradiții ale colegilor adunați în formațiunea a cărei greșeli sunt TABU în presa de la Chișinău.

Interesant este că potrivit aceleiași declarații doamna deputat deține o casă de locuit de 72 de metri pătrați de 17286 de lei, iar interese nu are, probabil pentru că nu e membru de partid?

Sajin Galina by Scheme MD on Scribd

Vladimir Bolea, un alt Membru al Biroului Permanent trece drept valoare în dreptul unui imobil cu suprafața de 19 ari cifra de 0 lei și uită să anunțe că are interese personale în calitate de membru al BPN al PAS.

Sajin Galina by Scheme MD on Scribd

Doina Gherman are și ea un obiect imobil în valoare de 0 lei și se declară dezinteresată total de funcția de membru al Biroului Permanent Național al PAS.

Doina Gherman by Scheme MD on Scribd

La fel de dezinteresat de funcția de secretar general al PAS se arată și Grosu Igor, a cărui 4 bunuri imobile din cele 15 deținute valorează – corect!- 0 lei.

Igor Grosu by Scheme MD on Scribd

Totodată, deși o parte din ei sunt membri ai diferitor ONG-uri, deputații refuză să treacă și acest în secțiunea interese personale, lucru care contravine normei legale.

Ca să nu credeți că toți deputații PAS ascund valoarea reală a bunurilor deținute sau interesele personale, mai jos puteți vedea declarațiile lui Popșoi Mihail și Litvinenco Sergiu. Acestea arată exemplar și puteau fi folosite ca model de către colegii lor. Deși o parte dintre bunurile Imobile care le aparțin au fost obținute prin donații în diferiți ani, deputații nu au ezitat să treacă în dreptul fiecărui bun valoarea acestuia și nu s-au ferit să menționeze calitatea de membru al PAS.

Popsoi Mihail by Scheme MD on Scribd

Litvinenco Sergiu by Scheme MD on Scribd

Toate declarațiile aleșilor poporului pot fi găsite aici: https://declaratii.ani.md/searchDeclarations/index