INVESTIGATII

Probe care arată cum își mituia Șor electoratul la Hâncești. DOC / VIDEO

Scheme.Md a intrat în posesia unor imagini video, dar și a copiilor proceselor verbale prin care au fost documentate acțiunile de mituire electorală pe circumscripția Hâncești, acțiuni în urma cărora candidatul la fotoliul de deputat din partea Partidului Șor a fost scos din cursa electorală prin decizia CEC.

Amintim că CEC a decis să scoată din cursă Candidatul Partidului Șor după ce a examinat contestația depusă de Partidul Liberal, care au semnalat încălcări ale prevederilor legale comise de Partidul Politic „Șor” (în continuare – PPȘ) în cadrul desfășurării campaniei electorale pentru alegerile parlamentare noi în circumscripția uninominală nr. 38, municipiul Hâncești, stabilite pentru data de 15 martie 2020.

În speță, Liberalii au atras atenție și au adus probe foto și video la faptul că Partidul Șor a oferit gratuit excursii în Orhei, Orhei Land, Mănăstirea Curchi și mese copioase alegătorilor din circumscripția Hâncești, fâcând în timpul acestor activități agitație electorală.

Noi am intrat în posesia proceselor verbale întocmite de poliție în care participanții la aceste excursii ProȘor povestesc totul cu lux de amănunte.

Am ajuns în Orhei și ne-au făcut o excursie prin oraș. Apoi la parcul pentru distracții Orhei Land. La sfârșit ne-au dus la restaurantul Elada, Unde era Vitalie Balinschi și Marina Tauber, care ne-au îndemnat să votăm reprezentantul partidului Șor – este un fragment din declarațiile din procesul verbal de mai jos.

În următorul proces verbal, traseul se repetă, ca și masa din restaurantul ELADA: Ne-au dus pe toți la Mănăstirea Curchi. Am stat la mănăstire aproximativ o oră, după care ne-au făcut o excursie prin Orhei și Orhei Land, după care ne-au dus la un restaurant din centrul orașului Orhei, care se numește Elada. Am coborât din autocar și am intrat în restaurant. Ne-au făcut adunare unde erau prezenți candidatul din partea Partidului Șor Vitalie Balinschi și Marina Tauber. Ne-au promis că dacă o să-i votăm o să ne conecteze la apă.

Traseul și promisiunile electorale se repetă și în cazul celui de-al treilea proces verbal pe care îl publicăm mai jos. Din acesta aflăm însă și ce au mâncat oamenii la restaurant – carne coaptă și băuturi alcoolice.

Astfel, potrivit informațiilor oferite de sursele noastre, începînd cu 19.01.2020 și pînă la scoaterea din cursă a candidatului înaintat de PPȘ, au fost stabilite aproximativ 45 de astfel de cazuri de transportare organizată a cetățenilor din localitățile aflate în circumscripția nr. 38 Hîncești spre zone de agrement din raza raionului Orhei

De fiecare dată, oamenii erau transportați în autocare cu capacitatea de 40-60 locuri. Serviciile de transportare au fost oferite gratis de către organizatori. Din mărturiile documentate în procesele verbale reiese că, în anumite cazuri, cetățenii au fost duși organizat în săli, pe teritoriul mun. Orhei, unde au fost prezenți candidatul Partidului Șor Vitalie Balinschi, deputatul aceluiași partid, Marina Tauber și primarul mun. Orhei, care au îndemnat alegătorii să voteze Partidul Șor. La finele evenimentelor au fost organizate mese copioase cu pizza, plăcinte și carne coaptă. Pentru toate aceste servicii cetățenii nu au achitat nimic.

După analiza acestor probe, CEC a decis că Vitalie Balinschi și PPȘor au încălcat legea și a scos din cursă candidatul electoral. Decizia motivată a Comisiei Electorale Centrale poate di accesată aici: https://a.cec.md/ro/cu-privire-la-sesizarea-nr-cec-76985-din-3-2751_96209.html

Decizia CEC