BLOG

Moskova nu crede în lacrimi. Lațul se strânge. Retrospectivă

După arestul lui Valerii Markelov și fuga lui Boris Ușerovici, încă un membru al grupării care mulgea banii din RJD are grave probleme la Moscova. Este vorba de Serghei Mendeleev –  arestat în capitala Rusiei (detalii aici: https://lenta.ru/news/2020/02/21/mendeleev/).  

Motivul invocat oficial de oamenii legii ruși – Mendeleev ar fi adus intenționat la Faliment banca pe care o deținea și prin care erau extrase sume enorme din Federația Rusă.  La baza arestului lui stau însă declarațiile coloneilor FSB arestați în ultimii ani la Moscova.


Arestul lui Mendeleev strânge și mai mult lațul în jurul gâtului lui Renato Usatîi, afaceristul Moldovean, desantat într-o manieră extravagantă în politcul de la Chișinău, proces care a fost însoțit de ieșiri excentrice, epataj, dezvăluiri scandaloase și conexiuni cu lumea criminală. 

De la stânga la dreapta: Mendeleev, Ușerovici, Markelov


Dar să le luîm pe rând. În poza de mai sus îi vedem de la stânga la dreapta pe Serghei Mendeleev Boris Ușerovici, și Valerii Markelov – oameni de afaceri din Moskova grație cărora Renato Usatîi a devenit Milionar. Toți trei au supt ani în șir bani din gigantul rus de stat RJD (Căile Ferate Ruse), prin scheme care presupuneau crearea unor firme căpușă care erau subcontractori ai RJD pe diferite domenii.

Apropierea acestora de Yakunin, fostul șef al RJD a făcut ca schemele lor ă lucreze perfect, până în momentul în care a început declinul. 


Este vorba despre scandalul Laundromatului Rusesc – o schemă financiară prin care din Federația Rusă au fost scoși spre Europa zeci de miliarde de euro, inclusiv din RJD. O parte mare din acești bani și-a găsit calea spre conturile din afară prin intermediul sistemului bancar și a celui judiciar din Republica Moldova. După scandalul Laundromatului a urmat Demisia lu Yakunin, pe care Vladimir Putin l-a cruțat, fiindu-i vechi prieteni și l-a sfătuit să plece din funcție. 

DMITRI ZAHARCENCO


Între timp fusese arestat Colonelul Dmitri Zaharcenco. Au mai urmat alți câțiva înalți oficiali de la FSB care s-au pomenit în arest. În casele acestora, după ce Laundromatul nu mai funcționa, s-au adunat miliarde de dolari cash, care își așteptau ceasul în care vor fi aruncați peste gard. Când au fost ridicați acești bani, autoritățile au folosit camioane pentru transportarea tonelor de bani, iar imaginile de-a dreptul șocante cu sacii plini de dolari și euro a fost difuzate la toate canalele rusești. Mașinăria a pornit. Iar coloneii FSB nu au mai contenit să dea depoziții


Toate aceste personaje menționate mai sus sunt interconectate intre ele printr-o schemă complexă de spălare a banilor, schemă în care își au locul și câțiva moldoveni cunoscuți. Vladimir Plahotniuc, Veaceslav Platon și Renato Usatîi – fiecare cu rolul său.


Pe noi ne interesează însă unicul care se află la libertare – Renato Usatîi. Inițial acesta avea alt rol în gașcă Moscovită. Potrivit propriilor declarații acesta presta servicii pentru RJD. Deținea una dintre multele firme de subcontractori implicată in schemă de muls bani pe care o gestionau Markelov Ușerovici și Mendeleev. Un lucru interesant – verificând registrele rusești și ceea ce ține de compania din Nijnii Novgorod despre care Usatîi susține că l-ar fi îmbogățit, putem spune că la moment acesta nu se regăsește în lista de fondatori ai acesteia. 

Lista fondatorilor companiei VPN NN despre care Usatîi spunea că îi aduce bani


Dar să revenim la banii tranzitați și apetitele de nestăpânit a celor care au decis că pot face oferta pentru cererea enormă de tranzitare a banilor care exista pe piața rusă. Împreună cu tovarășii săi mai mari (Ușerovici, Marchelov și Mendeleev) s-a decis ca Usatîi să-și asume misiunea de preluare a băncii aflate în proprietatea lui Gherman Gorbunțov, un alt bancher implicat în scheme dubioase și care o preioadă lungă de timp s-a ocupat de tranzitarea banilor prin Universal Bank. A fost prins că fura de la parteneri și aceștia au decis să-i dea locul lui Usatî, care s-a autorecomandat că poate aranja totul la Chișinău cu Vladimir Plahotniuc. Se întâmpla când Laundromatul era în floare, iar businesul de tranzitare promitea să fie unul profitabil. 


Cel puțin la fel de profitabil ca și cel realizat de Veaceslav Platon, care spăla paralel sume enorme prin Moldincombank. Împreună cu Plahotniuc, Usatîi începe procesul de înlăturare a lui Gherman Gorbunțov din bancă. Ultimul se trezește cu mai multe dosare penale și fuge la Londra.  Acolo este ajuns din urmă de Killerul Vitalie Proca, care deși bagă în el 6 gloanțe ratează comanda. După ce Gorbunțov a arătat cu degetul la Usatîi, acesta la rândul său l-a acuzat pe Plahotniuc de tentativa de asasinat. La rândul său, Plahotniuc l-a acuzat pe Usatîi.


Anchetele penale din mai multe țări nu au putut demonstra vinovăția nici unuia dintre ei, iar unicul lucru care e clar la moment este că ambii au fost implicați în izgonirea lui Gorbunțov – miza fiind deținerea a încă unui canal prin care banii din Federația Rusă să fie trecuți în UE. Până la urmă, misiunea de preluare a băncii a fost ratată, iar Usatîi așa și nu a ajuns să preia fluxurile financiare prin UNIVERSAL BANK-ul rămas fără licență și falimentată de Gorbunțov.

În tot acest timp însă, Plahotniuc nu a ratat însă ocazia să se înfrupte din partea care-i revenea din schemele realizate împreună cu Platon pentru aceeași ruși. 

Totul are însă un sfârșit. După ce oamenii legii de la Moscova au început să dea de urma schemelor folosite pentru tranzitarea banilor, pentru a scoate orice dubiu de pe sine, Plahotniuc anunță vânătoarea asupra lui Platon pe care într-un final îl încarcerează și, pe lângă o parte din Miliardul furat din sistemul Bancar al Moldovei, îi pune în cârcă și toată schema Laundromatului. Astfel acesta vroia să arate rușilor că el nu are nici o treabă cu spălarea miliardelor rusești. 


Era prea târziu însă. Avea deja prea mulți dușmani la Moscova. În momentul în care a apelat la seriviciile unor lobbyști americani și a schimbat și cântecul geopolitic, totul s-a sfârșit definitiv pentru el în Federația Rusă. Pe de o parte acesta a devenit dușmanul celor care au pierdut canalul de spălare a banilor, pe de altă parte a devenit inamic direct al Kremlinului din cauza apropierii sale de americani.


În toată povestea asta, Usatîi a îndeplinit rolul de om de legătură încercând de fiecare dată să se bage în seamă și să se prezinte ca fiind un mare lobbyst. Practic toate proiectele de care s-a apucat însă le-a ratat și au murit în fază de tentativă – începând cu privatizarea Căilor Ferate Moldovenești și preluarea unei părți din schema de tranzitare a banilor și terminând cu privatizarea aeroportului care le-a fost suflat de sub nas de Ilan Șor rușilor ce au apelat la Usatîi. Apropos, de aici și conflictul dintre primarul de Bălți și fostul primar de Orhei.  


Unicul om care i-a mai rămas la Moscova lui Usatîi, defapt la Londra, pentru că e fugar, este Boris Ușerovici. Arestat în lipsă la Moscova, Ușerovici este unul dintre granzii afacerilor cu RJD. Acesta s-a lăsat convins să îl finanțeze în continuare pe Usatîi în ultima lui bătălie. Miza este foarte mare pentru primarul de Bălți acum. Iar lațul se strânge pe zi ce trece – dovada este arestul a încă unui membru al grupării din care făcea parte – Mendeleev. Apropos, cu ceva timp în urmă cei doi s-au văzut la Londra, unde se află și vechiul lor prieten Gherman Gorbunțov, cu care se pare că s-au împăcat deja.

Userovici îl cuprinde pe Gobunțov la Londra

Potrivit presei Ruse în timpul perchezițiilor la domiciliul și birourile lui Mendeleev au fost ridicate mai multe purtătoare de informație care îl incriminează și pe Usatîi și demonstrează legăturile acestuia cu grupul Ușerovici-Markelov și afacerile lor dubioase din jurul RJD.


Interesant este că cu numai câteva zile înainte ca informația privind arestul lui Mendeleev să fie difuzată, Usatîi anunța că la Chișinău, Igor Dodon, aliatul său de altă dată, i-ar pregăti arestul.

În realitate însă acesta știe că el poate fi reținut la cererea rușilor pentru infracțiunile financiare din Federația Rusă (nu și extrădat desigur). Dar foarte real – anchetat în stare de arest. A încercat astfel să anticipeze cumva un eventual contact cu oamenii legii despre care, noi deocamdată nu cunoaștem nimic.

Mai așteptăm.

Investigăm. Analizăm. Scriem.

You May Also Like