BLOG

Moscova îi curăță calea lui Dodon?

Dacă până nu demult numele lui Usatîi nu se vehicula în presa rusă în legătură cu răsunătorul dosar al delapidărilor din RJD (Căile Ferate Ruse), atunci de data aceasta s-au făcut anumite scurgeri, iar sursele noastre spun că acest lucru nu este întâmplător, mai ales în contextul evenimentelor din ultimele două luni de pe scena politică de la Chișinău.  

Mai multe publicații au anunțat ieri despre faptul că securitatea rusă (FSB) a pornit o amplă operațiune ce vizează activitatea organizației criminale, care pe parcursul ultimului deceniu au extras prin scheme frauduloase circa 300 de miliarde de ruble rusești din gigantul rus de stat – RJD (Căile Ferate Ruse) 

Unul dintre principali martori ai acuzării este nimeni altul decât Gherman Gorbunțov, supranumit bancherul negru. Moldovenii au aflat despre existența fostului proprietar al Universal Bank, Gherman Gorbunțov, după ce acesta l-a acuzat pe actualul lider al Partidului Nostru, Renato Usatîi, de organizarea tentativei de asasinat din Londra, executată de un alt moldovean – Vitalie Proca.

Unde apare Gorbunțov, apare și Renato Usatîi, care, transmite presa din Federația Rusă, ar fi implicat în schema delapidărilor de la Căile Ferate Ruse și este unul dintre figuranții dosarului pornit de Comitetul de Anchetă în baza articolului 210 al Codului Penal din FR – Organizarea unei societăți criminale.

Colonelul Dmitrii Zaharcenco – peste 300 de milioane au fost confiscate de pe conturile familiei acestuia, bani preveniți din schemele cu RJD

Scandalurile în jurul Căilor Ferate ruse au apărut încă în septembrie 2016 atunci când colonelul FSB Dmitrii Zaharcenco fusese reținut, iar în unul dintre apartamentele sale au fost găsiți echivalentul a 120 de milioane de dolari SUA cash. Ulterior pe conturile familiei  acestuia au fost găsite alte 300 de milioane de Euro. Banii provin din scheme ilegale ale grupării menționate mai sus. Din aceeași grupare scriu jurnaliștii ruși mai fac parte Cherkalin Kiril, Frolov Dmitrii, Dmitrii Senin, toți trei – angajați FSB. Anume din cauza legăturilor cu gruparea din cadrul FSB din care făceau parte cei numiți, Usatâi era considerat proiect al serviciilor secrete ruse.  

Kiril Cherkalin – în timpul perchezițiilor în trei apartamente ale colonelului FSB au fost găsite peste 185 de milioane de dolari SUA în numerar.

Partenerilor direcți a lui Usatâi – Valerii Markelov (reținut la 30 septembrie 2018), Boris Ușerovici și Alexei Krapivin, li se aduc aceleași învinuri – legate de delapidările record din Căile Ferate Ruse prin intermediul companiei 1520. 

Depozițiile lui Gorbunțov, care îl leagă pe Usatîi de această grupare, sunt extrem de importante pentru ancheta din Rusia pentru că Gorbunțov este omul prin care organizația criminală de la RJD a spălat ani buni banii extrași de pe conturile monopolului de stat – Căile Ferate Ruse. 

Gherman Gorbunțov, martor în dosarul RJD.

O altă știre din același lanț logic ține de arestarea în lipsă a lui Veaceslav Platon și Vlad Plahotniuc. O instanță din Moscova i-a considerat complici într-un dosar în care sunt învinuiți de faptul că ar fi scos din Federația Rusă, prin scheme ilegale, 37 de miliarde de ruble rusești (echivalentul aproximativ a 550 de milioane de doalri SUA). 

Ambii sunt anunțați în căutare internațională, iar Plahotniuc riscă detenție pe viață fiind implicat potrivit anchetatorilor ruși în cel puțin 28 de episoade de trafic de droguri, organizarea unei grupări criminale specializate în trafic de droguri și omor. Deocamdată nu este clar dacă omorul are legătură cu tentativa eșuată de la Londra asupra Bancherului Gorbunțov.  

Toate trei personaje – Usatîi, Platon și Plahotniuc nu au mai intrat în Federația Rusă de ceva timp de teama unei eventuale încarcerări. Mai mult ca atât, aceste personaje, în calitatea lor de factori de influență în politicul moldovenesc au încercat în diferite timpuri să negocieze cu Moscova și chiar să ajungă la anumite înțelegeri. 

Cei trei au intrat însă în disgrația Kremlinului iar împotriva lor s-a declanșat un adevărat război. La baza acuzațiilor emise de Comitetul de Anchetă din Rusia ar exista probe care ar putea fi făcute publice de partea rusă în cel mai apropiat timp. Cel mai probabil în preajma campaniei electorale.

SCHEME.MD

You May Also Like