BLOG

Chișinău-Tel Aviv. Migrația trolilor (Partea I)

În februarie 2019, Facebook anunța printr-un comunicat de presă că după o investigație amplă realizată cu ajutorul societății civile din Moldova, a șters 128 de pagini, 28 de conturi, dar și opt conturi de pe Instagram. 

Aproape în proporție de sută la sută era vorba despre conturile gestionate de către persoane apropiate de Partidul Democrat, dar și de către angajații Guvernului moldovean – defapt entități care se contopeau la acel moment pentru că erau conduse de același personaj – Vladimir Plahotniuc. 

„Deși oamenii din spatele acestei activități au încercat să-și ascundă identitatea, analiza noastră manuală a constatat că o parte din această activitate a fost legată de angajații Guvernului moldovean”, se arată în comunicatul Facebook. ( SURSA: https://about.fb.com/news/2019/02/cib-from-moldova/)

În același comunicat de presă se mai arăta că acțiunile celor de la facebook au fost catalizate de faptul că aceste conturi puteau influența într-un fel sau altul alegerile parlamentare de anul trecut. 

„Ținând cont de alegerile care se apropie în R. Moldova, am decis să anunțăm despre acțiunile pe care le-am întreprins și faptele pe care le știm în prezent”. 

Deși FAKE-NEWS-urile au curs gârlă în luna ianuarie, organizațiile de media au decis să vadă doar ce vor

Oponenții Partidului Democrat s-au grăbit atunci să-și asume reușita, iar organizațiile de media care obținuse granturi pentru oprirea FAKE-NEWS-urilor jubilau – punct ochit, punct lovit! Astăzi aceleași organizații sunt mai puțin vocale, dar la ele vom reveni cu o altă ocazie.

Deși o parte din așa-zișii troli democrați au fost anihilați, asta nu înseamnă că fix în acel moment PD-ul a rămas fără structura care a jucat un rol foarte important pentru vechiului regim. Din contra, structura PD-ului s-a regrupat și a implementat noi și noi tehnici și tactici de manipulare a spațiului virtual, exact ca și PAS, DA sau PSRM, de altfel. Taberele ultimilor trei însă nu au avut de suferit de pe urma curățeniei făcute de Facebook și își continuă activitatea în continuare.

Totuși nu despre ei este vorba astăzi, ci anume despre trollii de elită ai Partidului Democrat, care se pare că, odată cu dispariția lui Vladimir Plahotniuc de la conducerea partidului, au rămas pe o perioadă nu doar fără sediul ultramodern ci și fără sursă de finanțare. Perioada de incertitudine a durat pentru ei câteva luni, până când, susțin surse apropiate unei tabere din interiorul PD, au trecut în gestiunea și solda lui Ilan Shor. 

În afară de atacurile furibunde asupra tuturor oponenților omului de afaceri ascuns în Israel, aceștia menajează și toată gruparea din PD condusă de fostul președinte al Parlamentului – Adrian Candu.  

Una dintre țintele atacurilor realizate de oamenii lui ȘOR șiu CANDU este președintele Dodon. În decursul lunii ianuarie aceștia au lansat mai multe bloguri pe platforma wordpress de pe care erau preluate articolele și distribuite masiv pe rețelele de socializare. 

Îndată după ce Dodon a anunțat că autorii Fake-news-urilor, comanditarii acestora și modul de finanțare sunt sub monitorizare, site-urile au fost lichidate de către autori. Potrivit informațiilor în posesia cărora am intrat, atacurile asupra oponenților lui Candu și Șor vor continua indiferent de această mică pauză organizațională pe care și-au luat-o.

Faptul că fabricanții de Fake-News-uri au decis să lichideze site-urile amintite mai sus nu înseamnă că și-au sistat activitatea. Aceștia testează acum noi căi de manipulare. Sunt profesioniști în domeniu, meritele cărora au fost constatate anterior la cel mai înalt nivel. Spre exemplu de Andrian Candu, care nu s-a sfiit să ofere diplome de genul celei de mai jos mai multor membri ai echipei de troli finanțată acum regește de ȘOR:

Unuia dintre cei mai aprigi membri ai echipei de troli ai PD-ului îi este acordată o diplomă chiar de către Andrian Candu, în 2018 președinte al Parlamentului. Acum, spun sursele noastre acest membru se regăsește în echipa finanțată de ȘOR.

Analizând rând pe rând, toate site-urile de fake-news, deja închise, am ajuns la concluzia că au fost create de același grup de persoane, iar traseul distribuirii acestor materiale la limita legii și bunului simț, menite de multe ori să aprindă inclusiv ură interetnică este de fiecare dată același.

După fuga lui Plahotniuc din Republica Moldova, o bună parte din toate structurile lui continuă să funcționeze. Deși se vrea să se creadă că Plahotniuc a dispărut de la orizont, Șor continuă să mențină în viață, financiar vorbind, aceste structuri și astfel să-l țină departe de orice suspiciune pe unul dintre cei mai apropiați oameni ai oligarhului – Andrian Candu.

O altă echipă de troli, destul de interesantă și iscusită este cea a lui Mark Tkaciuc. A apărut după ce ideea i-a fost alimentată de activitatea prodigioasă a trolilor lui Plahotniuc, de la care a împrumutat anumite tehnici. Politicianul revenit de curând în lupta pentru putere, fiind cotat cu foarte puține șanse de izbândă a decis să-și facă loc pe stânga eșicherului politic. Miza acestuia sunt canalele de Telegram. Cel puțin două dintre cele mai cunoscute canale îi aparțin sau îi realizează interesul. Tkaciuc atacă în toți actorii de pe stânga, inclusiv în parteneri sau prieteni. De exemplu Renato Usatîi, mesajul politic al căruia este aproximativ același ca și a lui Tkaciuk. Anume pe unul dintre canalele lui Mark Tkaciuk a apărut prima data o parte din documentul care demonstrează că Usatîi este implicat în Laundromat. Ulterior și Scheme.MD a intrat în posesia acestui document. În afară de Usatîi, canalele fostului comunist bat și în Dodon, care ocupă o parte prea mare din eșicher.

Și dacă tot l-am pomenit pe Usatîi, odată revenit în țară, după ce lucrul dat l-a făcut posibil Vladimir Plahotniuc, Renato Usatîi a început și el să se întărească cu tot felul de persoane care dau tonul pe rețelele de socializare. Mai ales că are experiența încă de pe când era prieten bun și în public (nu doar pe ascuns) cu Vladimir Plahotniuc, iar aceeași companie de PR i-a promovat pe ambii o perioadă și le-a pus la dispoziție aceleași instrumente. Ținta lui acum este Dodon – aceiași țintă ca și a grupului Candu-Șor. Iar pe unde e Candu și Șor, cu siguranță este și Plahotniuc.

Va urma…

P.S. Deocamdată nu am publicat nume și conturi, pentru că lucrăm la un material mai amplu, pe care îl vom prezenta la momentul oportun. La fel nu i-am atins nici pe trollii din PAS, DA și PSRM, care însă se vor regăsi cu siguranță în articolele care urmează – ei au o istorie cel puțin la fel de bogată.