BRUT

Ce îl leagă pe Nicolae Roșca, noul judecător CC cu Harunjen și Zubco

Numele noului judecător al Curții Constituționale, Nicolae Roșca, apare în scandalul din jurul firmei Xenon, declanșat în anul 2009 de către acționarii de atunci ai companiei Vitalie Stăvilă și Victor Vașcișin.

Conflictul a culminat și a devenit cap de afiș în Martie 2012, după ce organele de drept au intervenit iar cei doi parteneri au făcut declarații publice.

Unul dintre acționari, Vitalie Stăvilă i-a acuzat atunci public pe fostul procuror Valeriu Zubco și subalternul său de atunci, Eduard Harunjen (procurori despre care presa a scris că i-ar fi fost fideli lui V. Plahotniuc), dar și pe Nicolae Roșca de faptul că au vrut să preia împreună cu Victor Vașcișin ce a mai rămas din afacerea de milioane XENON. 

Pe lângă faptul că i-ar fi fabricat 5 dosare penale, procurorul Zubco era acuzat de Stăvilă de faptul că i-ar fi dat indicații adjunctului său Eduard Harunjen ca să îl convingă pe executorul Anatolie Bănărescu să nu execute în favoarea lui Stăvilă 6,5 milioane de lei deși exista o decizie judecătorească în acest sens. 

Pe Nicolae Roșca, pe care îl considera interesat de patrimoniul Xenon Srl, Stăvilă îl acuză de faptul că ar influiența anumite procese în calitatea sa Președinte al Colegiului Disciplinar al Consiliului Superior al Magistraturii. În favoarea acestui argument Stăvilă susținea că Roșca este unul dintre avocații lui Vașcișin. 

NICOLAE ROȘCA

Nicolae Roșca – este avocat, doctor în drept, lector și șef de catedră la facultatea de drept din cadrul Universității de Stat din Moldova. A fost membru al Comisiei Naționale pentru piața hârtiilor de valoare, membru al Comisiei de licenţiere a activităţii notariale, membru al Consiliului Ştiinţific Consultativ de pe lângă Curtea Supremă de Justiție și ex-președinte al Colegiului Disciplinar al Consiliului Superior al Magistraturii. În 2016 este ales membru al Biroului Permanent al PAS. La alegerile parlamentare din februarie 2019, Roșca a candidat pe lista formațiunii, însă nu a acces în Parlament. În 2019 a fost înaintat de Guvern drept candidat la funcția de judecător al Curții Constituționale și votat de Parlament.

Abonează-te la canalul nostru de Telegram ca să afli înaintea tuturor: https://t.me/lustratia

You May Also Like