BRUT

Regii Vămii revin în forță | Prefață

Scheme.md a intrat in posesia unui Volum mare de informații care vizează schemele operate începând cu anul 2012 în cadrul serviciului Vamal al Republicii Moldova. Nume sonore printre care Shor, Balițchi, Stadler, Melnic, Chichioi, Pulbere și mulți alții apar în dosarul nostru de investigație, pe care, pentru uz intern, l-am numit generic “VAMA”.

Deși s-au schimbat mai multe Guverne și guvernări în perioada la care fac referință probele noastre, caracatița vamala a fost de neclintit în tot acest răstimp. Cu vremuri mai bune sau mai proaste pentru ei, REGII VĂMiI s-au afla de fiecare data în “slujba statului” – personal sau prin interpuși.

În ultimii ani, în care regulile au fost dictate în exclusivitate de gruparea de interese din jurul lui Vlad Plahotniuc – perioada în care cea mai mare parte din banii obținuți din scheme ajungeau direct în visteria neoficială a Partidului Democrat – bugetele personale ale “regilor vămii” au fost diminuate drastic. Acum aceștia încearcă să-și ia revanșa și să-și recupereze “profitul” pierdut.

Deși declarativ Guvernul Sandu urma sa dezbaiere Moldova de asemenea personaje, noua putere nu face decât să faciliteze revenirea în forță a contrabandiștilor profesioniști. Și o fac pe bani Europeni. Unul dintre principalii figuranți ai noului sistem în jurul căruia se încearcă renașterea CARACATIȚEI VAMALE este nimeni altul decât soțul actualului Ministru al Finanțelor – Natalia Gavrilită, tot ea Catrinescu. La schimbarea numelui de familie al Ministrului vom reveni mai jos.

Natalia Gavriliță, tot ea Catrinescu are un bogat trecut comunist de care însă se ascunde. Aceasta era funcția ei în 2008

Vladimir Gavriliță (soțul Nataliei Gavrilita-Catrinescu), originar din Sadova, satul de baștina al președintelui Dodon, deține funcția de consultant al Prim-Ministrului, responsabil pe domeniul organelor de forță și prevenirea spălării banilor. Aceasta funcție este plătită din bani europeni.

În momentul în care soția lui Gavriliță a fost învestită în calitate de Ministru al Finanțelor, căruia i se subordonează Serviciul Vamal, Vladimir, arată sursele și informațiile noastre a devenit un fel de responsabil netitular pe procesele din Vamă, iar personajele menționate anterior încearcă sa deschidă prin el portița de revenire in cărți.

Este o deraiere gravă de la principiile unui stat de drept un conflict de interese generat de faptul că ambii soți activează în cadrul aceluiași Guvern în funcții importante, mai ales când activează pe domenii conexe. Nu destul de gravă si pentru guvernare, care închide ochii la aceste “mici neconcordanțe” cu principiile funcționării unui stat de drept.

Și ca sa fie clar cine sunt acei care se vor reveniți și mai puternici ca niciodată, vom trage ușor paravanul ca să se întrevadă vârfurile tentaculelelor caracatiței vamale

Întâmplator sau nu, așa se face că în ultimile săptămâni, Poliția de Frontiera Română a constatat că țigările care ajung ilegal din Republica Moldova în România, nu mai sunt eliberate de Duty-Free (schema veche cu implicarea lui Shor), ci au origine ucrainească, ceea ce înseamnă că ele trec de cel puțin două ori frontiera Republicii Moldova – odata când intra în țară din Ucraina și încă o data când ies spre România. Respectivul canal era folosit anterior de personajele enumerate mai sus. Acum aceste personaje au din nou liber la tranzitarea Moldovei cu mărfuri de contrabandă, iar Vameșii care activează încă in seviciul vamal bat alarma – in funcțiile cheie ale Seviciul Vamal sunt aduse persoane din anturajul vechii gărzi.

Drept dovadă a faptului că redacția a intrat în posesia unui volum mare de informație în ceea ce ține de Vamă și Frontieră vă mai prezentăm în acest anunț câteva acte interesante și poze.

Mai jos vedeți în premieră declarațiile Vamale în baza cărora au trecut pe teritoriul transnistrean serverele (și pozele acestora) legate de scandalul cryptovalutei, scandal care s-a lăsat cu pierderi de oameni pe intern in cadrul PD-ului.

Atunci când Serghei Iaralov, mâna dreaptă a fostului lider democrat care a părăsit țara după crearea coaliției de guvernare, oligarhul Vladimir Plahotniuc, a aflat ca pe sub nasul lor, cu girul lui Chiril Gaburici, s-a luat mită de un milion de dolari pentru introducerea pe teritoriul necontrolat din stânga Nistrului a serverelor pentru producerea cryptovalutei, fără multe cuvinte și explicații din vamă a zburat Marcel Pulbere. Nu pentru ca a permis trecerea serverelor, ci pentru că nu ar fi dus banii in visteria partidului.

Acum gruparea din care face parte Pulbere, Stadler, Chichioi și alții, se vrea adusă înapoi prin infiltrarea/păstrarea personajelor docile lor – regilor vămii. Portița pe care tot încearcă sa o deschidă este soțul actualului ministru al Finanțelor.

Iar de la Gavriliță, regii vămii nu vor „prea multe” – menținerea în funcțiile primite pe bani grei de la Vitalie Vrabie, a oamenilor pe care i-au introdus în circuit încă pe timpul PD. Oameni care trebuie să recupereze investițiile care s-au făcut în funcțiile lor. Spre exemplu, prin contrabanda cu nuci – fenomen care a luat amploare mai ales după instituirea monopolului despre care s-a tot vorbit în ultima perioadă și căruia i-a declarat război noua guvernare.

Iar în timp ce războiul se desfășoară la televizor și se împotmolește în acte legislative, microbuzele cu miez de nucă continuă să treacă frontiera cu BAC-ul pe la Cosăuți și să se întoarcă pe la Briceni.

Miezul de nuca depistat pe traseul Briceni-Edineț în compartimentul marfar al microbuzelor. Schema este patronată de șeful Echipe Mobile din cadrul Serviciul Vamal

Ministrul Catrinescu-Gavrilita, care și-a schimbat numele de familie cu un an în urmă pentru ca îi amintea de trecutul său comunist (trecut greu de explicat electoratului de dreapta, pe care e bazată componenta guvernamentală a puterii de la Chișinău) nu face decât sa stea de o parte și să-i dea soțului mână liberă la deciziile din vamă.

Iar de soțul aranjat pe contract european pe lângă Maia Sandu se apropie tot mai mult oamenii care sunt defapt sistemul. Un sistem pe care nu l-a putut controla până la urmă nimeni și care a existat în orice timpuri doar grație comisioanelor generoase direcționate către partidele de guvernare.

SCHEME.MD anunță pe această cale demararea unei ample investigații care are drept scop deconspirarea întregii Cracatițe Vamale, indiferent de apartenența politică a figuranților.