BLOG

ANALIZĂ: Ce se leagă și ce nu se leagă în povestea milionarului care își atribuie contrabanda cu valută

Peste un milion jumătate de Euro au fost depistați în habitaclul unui TIR care a încercat să traverseze frontiera Republicii Moldova în noaptea de 18 aprilie. Îndată după asta în presă, de pe canalele de Telegram au început să fie distribuite tot felul de presupuneri și versiuni despre cui i-ar aparține acești bani și pentru ce erau destinați. Dacă unii politicieni s-au grăbit să afirme că este vorba de banii unei grupări criminale implicate în traficul cu țigări, atunci alții au “aruncat pachetele cu bani” direct în ograda altor politicieni.

Până la urmă însă la orizont, într-un reportaj dulceag de la PRO TV a apărut un oarecare Adriano Dulgheru, care a revendicat întreaga sumă și a dat niște explicații halucinante despre modul de transportare și proveniența banilor. 

Adevărul despre această operațiune dubioasă este însă undeva la mijloc și toți cei care au făcut afirmații despre banii descoperiți din întâmplare la Vamă au în principiul partea lor de dreptate – asta este concluzia analizei noastre, pe care nu o vedem neapărat ca o sentință. Doar niște lucruri puse cap la cap, un exercițiu de discernământ dacă vreți. Dar să le luăm pe rând… 

Revenirea lui Țuțu

Moldovenii au avut parte de un adevărat șoc în momentul în care Constantin Țuțu s-a predat benevol la unul dintre punctele de trecere a frontierei. Se întâmpla la data de 27 martie. Încă de atunci mai multe voci de la Chișinău au împins în spațiul public informația că Țuțu ar fi făcut o înțelegere cu autoritățile. La scurt timp după asta, presarii „au găsit” și obiectul schimbului pe libertarea lui Țuțu – informația despre milionul și jumătate de euro care urma să traverseze frontiera. 

Si atunci, și acum versiunea înaintată de jurnaliștii de la Anticorupție, pare credibilă din momentul în care în schema descrisă de jurnalști era implicat numele interlopului Tătăroi cu care Țuțu au făcut mai multe afaceri și tranzacții inclusiv oficiale.

Potrivit acelorași jurnaliști, legăturile lui Țuțu cu Tătăroi (MARDARI) datează încă din perioa de glorie a PD-ului,  perioadă în care, spun gurile rele, o bună parte din banii proveniți din contrabandă ar fi mers în schimbul protecției politice direct în plicurile cu care PD-ul lui Plahotniuc și a finului Candu își susținea financiar oamenii. Afirmațiile date nu au fost însă probate niciodată în vre-un dosar penal sau în orice alt mod. Dar gura târgului vorbește…

De aici a și fost făcută legătura destul de logică (dacă omitem lipsa de dovezi) din care reieșea că de data asta, după schema veche, banii ar fi fost destinați unui grup de deputați apropiați de un personaj foarte căutat la moment. Doar că Țuțu, spune presa, lăsat pe drum de fostul său stăpân, a decis să-și schimbe libertatea pe această tranșă de bani – modalitate prin care ar fi beneficiat de programul de protecție a martorilor. Oamenii legii au negat această versiune, dar protecția martorilor asta și presupune, ca martorul să fie protejat.

Apariția lui Dulgheru

În momentul în care parcă totul se lega iar, „sentința fusese pusă” de opinia publică, a urmat un eveniment care a dat totul peste cap. Apariția lui Adriano Dulgher a venit să risipească peste noapte toate aceste ipoteze. După ce a apărut la orizont săptămâna trecută, acesta a declarat că banii îi aparțin. Și cu asta punct. Nici tu Țuțu, nici tu Tătăroi, nici tu contrabandă cu țigări. Dulgheru și punctum.

După ce a rămas mută, opinia publică a tras totuși aer în piep și s-a dezmeticit, iar povestea milionarului de fațadă nu a prins, pentru că istoria pe care a relatat-o acesta părea ruptă dintr-o comedie scrisă foarte prost de scenariști. Aici se mai adaugă și faptul că, potrivit legii, după depistarea contrabandei, aceasta oricum urmează să fie confiscată, chiar dacă omul se căiește și susține că a fost o greșeală, să-i zicem de logistică. Astfel, puțini s-au întrebat, dar totuși s-au întrebat, de ce a fost nevoie să ieși în public să declari că banii sunt ai tăi, dacă pentru asta riști dosar penal și plus la toate nu-i poți recupera – faptul producerii contrabandei este irefutabil, indiferent de circumstanțele povestite.

Răspunsul este la suprafață – indicarea unei piste greșite și tentativa de a încurca opinia publică să înțeleagă totuși ce s-a întâmplat cu adevărat. 

Informația parvenită de la unele surse scoate însă la iveală și alte aspecte interesante. Și anume că acest Dulgheru ar avea strânse legături de prietenie cu un oarecare politician proeuropean V. C. . Acest lucru este negat de Dulgheru și de V.C. Atâta timp cât nu putem verifica suntem nevoiți să presupunem că cei doi nu mint. Sursele însă susțin una și bună – sunt prieteni. Aceleași surse ne mai spun că V.C. nu ar fi singurul om interesant cu care ar prieteni Dulgheru. 

Povestea Milionarului

Născut în 1986 în Ciocîlteni (Orhei) și stabilit încă din 1997 în Marea Britanie împreună cu părinții,  Dulgheru apare în spațiul public moldovenesc în 2018 după o serie de reportaje plătite la televiziunile GMG  (Publika, Canal 3). Potrivit unor date inside, acesta ar fi fost pregătit pentru campania electorală pe circumscripții. Faptul că nu l-am mai văzut însă în calitate de candidat spune însă altceva…

În afară de faptul că ar fi un tânăr cu afaceri de succes în Londra nu aflăm mai nimic din acele reportaje. Nici faptul că tatăl acestuia,  Dulgher Andrei Avram, fost director de școală, este verișor cu frații Dulgher Alexandru și Andrei Constantin – personaje destul de controversate. Nici faptul că mama lui Adriano, Nadejda Dulgher, este sora altui controversat om de afaceri din Mălaești – Gheorghe Vîrtosu, stabilit și el în anii 90 în Marea Britanie, anterior implicat în trafic de persoane, judecat. Deci, nu aflăm defapt cel mai interesant lucru – că Adriano nu e nici pe departe un personaj alb și pufos, iar anturajul lui este unul destul de dubios. 

Se pare că anume acest anturaj îi joacă festa credibilității la prezentarea istoriei cu banii și tentativa de a băga opinia publică într-o ceață totală.

Iarăși, aceleași surse afirmațiile cărora nu le putem verifica cu exactitate susțin că Adriano și toată familia sa ar fi fost luați sub control de PD-ul oligarhic și oamenii care aveau grijă de organele de forță ale imperiului lui Plahotniuc după ce în 2015 ceștia le-ar fi soluționat dosarul lui Gheorghe Vîrtosu, unchiul lui Adriano Dulgher, fratele mamei lui Adriano. 

Cam aici se termină toate legăturile despre care ne-au povestit sursele noastre, dintre Dulgheru și grupul de deputați, devenit foarte activ în ultima perioadă. Puține, multe – decideți voi. 

Cert este că și companiile familiei Dulgheru din Marea Britanie seamănă dubios cu un păiejeniș… 

RAAD INDUSTRIES LIMITED

fondată  07.09.2012

Fondatori Dulgher Adriano (50%) și RAMAIAH Raksha (50%)

Active: 100 Lire Sterline

inactivă

PLATINUM AWARD LIMITED 

fondată la 10.01.2005 

fondatot Dulgher Nadejda. 

Secretar Dulgher Andrei

La data de 01.07.2005 Adriano devine director iar Nadejda – secretar

La finele lui 2018 activele acestei companii erau de 153 787 Lire Sterline. Capitalul propriu constituia 95 810 lire. La data de 17.12.2019 compania a fost lichidată.

LEDGERS CAPITAL LIMITED

Fondată la 26.06.2019

Fondator Adriano Dulgher

ONE LOWER GROSVENOR PLACE LIMITED

Fondată 13.10.2016

company nu activează, Active – 0

MAGORAF LIMITED

fondată la 02.09.2016

05.09.2019 — vândută Pereira Alcantra

17.12.2019 — lichidată

FROGGY HEART LIMITED

fondată 30.07.2013

company nu activează

75 STREATHAM HILL LIMITED

Fondată 17.07.2014

fondator OURAMDANE Pascual Hamid

09.09.2015 — cumpărată de Dulgher Adriano

22.02.2016 — trecută pe numele Dulgher Nadejda

Se află în mai multe procese de judecată, are un minus de12 mii de Lire la balanță și actualmente este inactivă 

81 STREATHAM HILL LIMITED

Fondată 26.10.2017

Fondator OURAMDANE Pascual Hamid

17.11.2017 —  cumpărată de Dulgher Adriano

24.01.2018 — trecută pe KIMURA Kenji

Potrivit raportului pentru 2019, Activele companiei sunt de 739 415 Lire, iar datoriile de 729 690. Se află în mai multe procese de judecată legate de datorii. 

BARSW1W LIMITED

Fondată 26.02.2016

Fondator Dulgher Adriano

Active – 0. Inactivă

SMART EQUITY LIMITED

Fondată 21.04.2015

Fondator Dulgher Nadejda

Active la 30.04.2019:  1 267 143 Lire sterline

Datorii la aceeași dată de  30.04.2019: 1 121 361 Lire. 

Se află în mai multe procese de judecată din cauza datoriilor 

33 BRENTWOOD LIMITED

Fondata 30.05.2019

Fondator Dulgher Nadejda

Se află în mai multe litigii de judecată.

69A STREATHAM HILL LIMITED

Fondată 02.11.2018

Fondator OURAMDANE Pascual

Cumpărată la 18.12.2018 de Dulgher Nadejda

Se află în mai multe litigii de judecată.

77 STREATHAM HILL LIMITED

Fondată 07.04.2016

Fondator OURAMDANE Pascual

Cumpărată la 29.07.2016 de Dulgher Nadejda

Active la 30.04.2019:  338 232 Lire Sterline

Datorii la  30.04.2019: 340 812 Lire sterline

Se află în mai multe litigii de judecată.

THROSTLE (UK) LIMITED

Fondată 16.09.2011

Fondator Dulgher Adriano

Vândută la  17.07.2015 MEHMED Denis Dzhevrie 

Vândută la  01.02.2016 MODELY RUNGEN Ramalingum

Vândută la 01.10.2016 ALCANTRA Elcio Pereira

în proces de lichidare

OURAMDANE Pascual și OURAMDANE Pascual Hamid mai are implicare directă în următoarea grupă de companii:  

SOUTHEND FISH BAR LTD

STREATHAM VILLAGE CAFE LIMITED

THE NEIHBOURHOOD COFFEE HOUSE LIMITED

THE OLD BUTCHERS BLOCK LIMITED

NIGHTINGALE FOODS LIMITED

HILL CAFE LIMITED

KINGLY COFFEE BOUTIQUE LIMITED

KLIC INVESTMENTS LIMITED

49 STREATHAM HILL LIMITED

51 STREATHAM HILL LIMITED

75 STREATHAM HILL LIMITED

99 STREATHAM HILL LIMITED

BALHAM VILLAGE LIMITED

TARO SHOP LIMITED

THE SILVER ANCHOR LIMITED

TRINITY GARDEN CAFE LIMITED

VICTORIA GARDENS CAFE LIMITED

VITAROLL LIMITED

ONE LOWER GROSVENOR PLACE LIMITED

PICKLE AND TOAST LIMITED

25 NORWOOD ROAD LIMITED

274 BRIXTON HILL LIMITED

36A TACHBROOK STREET LIMITED

38A TACHBROOK STREET LIMITED

416 KENNINGTON ROAD LIMITED

6 PALACE STREET LIMITED

81 STREATHAM HILL LIMITED

87 BALHAM HIGH ROAD LIMITED

95 CHARLWOOD STREET LIMITED

BADGER AND EARL LIMITED

Toate aceste companii cu care au tangență cei din familia Dulgheru sau se află în proces de lichidare sau au datorii enorme către creditori. 

Din tote companiile dar una pare a fi în ordine și are activitate SMART EQUITY LIMITED — înregistrată pe mama lui Adriano. În rest, după cum am menționat și mai sus, toate companiile par a face parte dintr-un enorm păienjeniș. Scopul creării unei astfel de caracatițe îl puteți deduce și singuri.

Concluzii

Acum că ne-am lămurit cu povestea de succes al acestul tânăr de 34 de ani, putem reveni la milionul și jumătate de euro și la acțiunile întreprinse chiar astăzi în acest dosar de către oamenii legii – 13 percheziții în urma cărora au fost găsite tone de ambalaje pentru țigări și multe alte lucruri interesante. Și nici urmă de vreo dovadă a poveștii expuse de Dulgheru la PRO TV. 

Putem reveni și la povestea lui Constanin Țuțu, apariția lui cu numai câteva săptămâni înainte de captura de la vamă, presupusa tranzacție a lui cu oamenii legii, relațiile cu Tătăroi-Contrabandistul și protecția lor de care aveau parte pe atunci pe când oligarhul nu era încă fugar. După asta putem reveni la apariția lui Dulgheru, legăturile familiei lui cu vechiul PD, dar și încercarea de aruncarea opiniei publice în ceață… Putem, dar nu o vom face. 

Vă lăsăm pe voi să vă faceți propria concluzie. A noastră e simplă: Se pare că Adriano și-ar fi luat rolul celui care defapt nu este – de proprietar și destinatar al banilor, ca să protejeze interesele altcuiva.